Siltumsūkņi kļuvuši par populāru izvēli mājas apkures un dzesēšanas sistēmām to augstās energoefektivitātes un videi draudzīgās darbības dēļ

Ievietots 09.07.2024. 00:00

Siltumsūkņi ir inovatīva tehnoloģija, kas piedāvā efektīvu risinājumu gan mājas apkurei, gan dzesēšanai. Izmantojot dabas resursus – gaisu, zemi vai ūdeni, šīs sistēmas nodrošina komfortablu temperatūru visa gada garumā. Tie ir ne tikai energoefektīvi, bet arī videi draudzīgi, palīdzot samazināt enerģijas patēriņu un oglekļa emisijas. Pateicoties to augstajai efektivitātei un daudzpusībai, siltumsūkņi ir kļuvuši par populāru izvēli mūsdienu mājsaimniecībām. Ar to ilgstošo kalpošanas laiku un zemajām ekspluatācijas izmaksām, siltumsūkņi piedāvā ilgtermiņa ietaupījumus un komfortu, padarot tos par jēgpilnu ieguldījumu nākotnē.

Siltumsūkņu izmantošanas priekšrocības ir dažādas, piemēram, kurināmā iegāde un uzglabāšana vairs nebūs aktuāla, jo šīs iekārtas siltumu rada no dabas resursiem. Vairs nebūs jāuztraucas par iespējamo dūmu noplūdi, sodrēju rašanos vai aizdegšanos. Siltumsūkni var izmantot kā vienīgo apkures iekārtu vai kā papildus apkures iekārtu. Siltumsūknis darbojas automātiski, kas nozīmē, nav nepieciešama pastāvīga uzraudzība. Šīs iekārtas ļaus ietaupīt naudu uz siltumapgādes rēķina, kā arī tā apkope ir vienkārša un neradīs papildu izdevumus.

Tomēr ikvienā gadījumā ir jāveic aprēķini un jāizvērtē, kura iekārta būs atbilstoša tieši Jūsu ēkai, ņemot vērā nepieciešamo siltumenerģijas patēriņu un vairākus citus faktorus. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (turpmāk – PTAC) aicina iepazīties ar sagatavotajām infografikām par siltumsūkņu priekšrocībām, veidiem, darbības principiem un energomarķējumu.

Vienlaikus PTAC informē par iespēju līdz 2024. gada 31. decembrim (ieskaitot) pieteikties Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta finansētā projekta konkursam “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana mājsaimniecībās – atbalsts atjaunojamo energoresursu izmantošanai”.

Konkursa mērķis ir samazināt oglekļa dioksīda emisijas mājsaimniecībās, atbalstot siltumenerģijas vai elektroenerģijas ražošanas iekārtu iegādi, lai nodrošinātu siltumenerģijas vai elektroenerģijas ražošanu un piegādi mājsaimniecības vajadzībām, vai mājsaimniecību pieslēgumu izveidošanu centralizētajai siltumapgādes sistēmai.

Konkursā plānots atbalstīt esoša fosilos energoresursus izmantojoša apkures katla nomaiņu pret jaunu siltumenerģijas ražošanas iekārtu (t. sk. siltumsūkni (gaiss, ūdens, zeme) ar kopējo uzstādīto jaudu līdz 50 kW). Vairāk informācijas par konkursu, kā arī pieteikšanās kārtību skatīt ŠEIT.

Izvēloties siltumsūkni, PTAC īpaši aicina izpētīt energomarķējumā un datu lapu norādīto informāciju un izvērtēt konkrētās iekārtas atbilstību Jūsu vajadzībām.

INFOGRAFIKA SILTUMSŪKŅI

ENERGOMARĶĒJUMS SILTUMSŪKŅIEM

 

Jaunāks  | 
Lapa atjaunota 09.07.2024