alt=""

Aktuālie pilnveidojumi Būvniecības informācijas sistēmā

Ievietots 02.12.2022. 10:11

Būvniecības informācijas sistēmas (BIS) attīstības projektam “Būvniecības procesu un IS attīstība (2.kārta)” (turpmāk – projekts) tuvojoties noslēgumam, iepazīstinām ar aktuālajiem pilnveidojumiem, kas izstrādāti pēdējā – 6.laidiena ietvaros. Šajā laidienā izstrāde, galvenokārt, tika vērsta uz Būvniecības procesa uzlabojumiem, kuru ietvaros:

  • veiktas izmaiņas meliorācijas objekta norādīšanā, izstrādāta datu iegūšana Meliorācijas kadastra informācijas ģeotelpiskajiem datiem un objekta pirmsreģistrēšana;
  • izstrādāta BIM Projekta modeļa iesniegšanas un aktualizēšanas funkcija;
  • veiktas izmaiņas Būvdarbu žurnālā – izveidots jauns ierakstu veids “Materiālu atbilstība” un izstrādāti uzlabojumi būvdarbu līgumu pievienošanā, apstiprināšanā un atrādīšanā;
  • pilnveidota projektēšanas un būvdarbu uzsākšanas nosacījumu kontrole attiecībā uz būvniecības lietas izbeigšanu;
  • veiktas izmaiņas Būvniecības lietas datu pieejamībā pēc pieņemšanas ekspluatācijā, ja lietā ir atliktie darbi.

Savukārt, Ekspluatācijas lietā un Māju lietā ir izstrādātās šādas izmaiņas un papildinājumi:

  • veiktas izmaiņas Māju lietas pamatdatu sadaļā;
  • iestrādāta Ekspluatācijas lietas un Māju lietas darbību ierobežošana atkarībā no personas rīcībspējas statusa.

Paralēli minētajiem uzlabojumiem turpinājās darbs pie BIS administrēšanas jaunā moduļa izstrādes, kurā izveidots e-pakalpojumu novērtēšanas rīks, pilnveidotas masveida paziņošanas iespējas, kā arī veiktas izmaiņas publiskā portāla satura rediģēšanas funkcionalitātē.

BIS attīstības projekta ietvaros ir izstrādāta BIS mobilā lietotne, kura ir atbalsta rīks BIS lietotājiem, nodrošinot ātrāku informācijas apmaiņu starp būvniecības un ekspluatācijas procesā iesaistītajām pusēm, piedāvājot saņemt paziņojumus uz savu mobilo ierīci, atbilstoši lietotāja izveidotajiem iestatījumiem. BIS Mobile lietotnes 1.versiju jau ir iespējams lejupielādēt gan App Store , gan Google Play veikalos. Drīzumā iepazīstināsim ar 2.versiju, kurā būs iespējams arī apskatīt izveidotos deleģējumus vai pilnvaras, kā arī iesniegt sūdzību.

Būvniecības valsts kontroles birojs paralēli jaunās funkcionalitātes izstrādei organizēja arī BIS lietotāju apmācības – vebinārus tiešsaistē, lai katram būtu iespēja noklausīties un redzēt, kas jauns ir ieviests un kā to izmantot ikdienas darbos. Arī par minētajiem jauninājumiem un uzlabojumiem jau ir bijušas apmācības (video ieraksti un prezentācijas atrodamas https://bis.gov.lv/noderigi/bis-apmacibas).

Projekta Nr. 2.2.1.1/19/I/005. Projekta īstenošanas periods: 48 mēneši. Projekta kopējais budžets: EUR 4 421 100  (t.sk. EUR 3 757 935 Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalsta apjoms un EUR 663 165 valsts budžeta līdzfinansējums)

ERAF logo

 

Lapa atjaunota 02.12.2022